joi, 5 iunie 2014

Cheile Turzii

Cheile Turzii sunt considerate de mulți drept o minune a naturii și au statut de rezervație naturală protejată, cu importanță botanică, zoologică, geologică și peisagistică. Rezervația este situată in nord-estul munților Trascău (în apropiere de orașul Turda), de-a lungul văii Hășdate. Lungimea defileului este de 1270m și înalțimea pereților de până la 250m.

Peisajul carstic de o frumusețe rară..stânci inalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, arcade, etc. În total se cunosc cam cca 60 de peșteri, firide sau arcade, aproape toate in dimensiuni mici (doar 8 depașesc 20m lungime, cea mai mare atingând 120 m).

Pe apa văii Hășdate există 4 poduri suspendate. Primul pod (nr.1) este amplasat nu departe de intrarea in Chei, ultimul pod (nr.4) spre ieşirea din Chei, în direcţia comunei Petreştii de Jos. 

Prin anii 30 ai secolului XX, sus pe stâncă, pe partea stângă a Cheilor (în sensul de curgere al apelor văii Hăşdate) era aşezată o cruce mare de lemn. Crucea a fost amplasată în perioada interbelică. După război, crucea de lemn a fost înlocuită cu o cruce de metal.










 Zona este foarte frumoasa, accesul se poate face cu masina, zona perfecta pentru recreere si relaxare dar si pentru escalada.

Cale de acces (rutiera): din DN 75 (Turda – Mihai Viteazu – Campeni), dupa loc. 
Mihai Viteazu intram pe DJ 103G si ne indreptam catre satul Cheia. Traversam podul peste raul Aries, trecem si de satul Cheia si ne continuam drumul pe o sosea asfaltata (neintretinuta 2013) pana pe un platou unde se opresc autocarele. 
De pe platou urmeaza o coborare pe un drum nemodernizat catre Cabana Cheile Turzii (cca 1,2 km, accesibil auto). Distante: DN 75 (intersectia cu DJ 103G) - Cabana Cheile Turzii cca 5km; Turda – Cheile Turzii cca 14 Km. Exista indicatoare catre chei.


Imagini defileu










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu