Comuna Geaca este situata in partea de est a județului Cluj, în Câmpia Transilvaniei, în partea de nord-vest a acesteia. Resedinta de comuna, Geaca, este mentionata înca din anul 1228, la acea vreme purtând numele de Cilla Gyeke. Geaca, este situata pe ambele maluri ale lacului Geaca având o dezvoltare liniara pe directia N-S. Teritoriul comunei a fost cercetat de catre arheologi si descoperirile lor dovedesc existenta comunei înca din epoca bronzului.
Atractii turistice
Puncte de interes pe terioriul comunei desi înca slab dezvoltata din punct de vedere al ofertelor si serviciilor turistice comuna prezinta totusi câteva elemente de interes pentru care autoritatile locale au luat masuri de protectie. Astfel putem mentiona:
Salba de lacuri
Pe terenurile comunei se afla o parte din salba de lacuri ce alcatuiesc "Complexul de lacuri de pe Valea Fizesului", o adevarata bogatie datorata fenomenelor naturale si amenajarilor hidrotehnice,
Salba de lacuri este un loc de atractie pentru turisti, care la sfârsitul saptamânii se relaxeaza aici pesciund, facând baie, plaja si plimbari cu barca.
Padurea Legiului
Amplasata în mijlocul pasunii din localitatea Geaca la 300 metri de lac, unde primavara înfloresc cel mai devreme ghioceii care sunt o atractie totala întinzându-se pâna în mijlocul pasunii.
Rezervatia zoologica Legii
Este situata pe valea Legiului la sud de satul cu acelasi nume, care în prezent este o zona de importanta nationala cu valoare stiintifica deosebita, aici întâlnindu-se foarte multe specii de pasari si plante, renumitul "bou de balta ". Aceasta rezervatie a fost declarata zona protejata prin Decizia Consiliului Judetean Cluj nr.147/1994. Pentru suprafata de 23,9 ha a rezervatiei s-au instituit reglementari severe care constau în principal în interzicerea activitatilor privind pescuitul, vânatoarea , recoltarea si arderea stufului, sapaturi, araturi si pasunat.
Conacul Beldi
Este o cladire de tip conac care dateaza din secolul al XIX-lea situat în centrul localitatii Geaca pe o colina domoala, fiind înconjurat de o frumoasa plantatie de castani.
Biserica din lemn "Cuvioasa Paraschiva"
Este situata în satul Lacu, dateaza din anul 1771, pastrând pictura si arhitectura neschimbate de la ridicarea ei si pâna în prezent. Biserica detine o carte si patru icoane din lemn care fac parte din Patrimoniul Cultural National.
Biserica reformata
Este situata în satul Legii si dateaza din anul 1449. Biserica este de tip romanic fara turn. Clopotnita este din lemn.
Casa Satului (Faluhaz) situata in satul Lacu, este o casa taraneasca cu pridvor, veche de peste un secol care acum este un frumos muzeu.
In interior pot fi admirate adevarate opere de arta, de la cufere la piese de mobilier pictate, obiecte de ceramica si de uz casnic. Intr-o camera este amenajata o frumoasa sala de lectura dotata cu tv lcd si calculator cat si o biblioteca. Obiectele din casa au fost donate de locuitorii din sat.
Casa a fost cumparata in anul 2008 de Fundatia culturala Teka din Gherla, restaurata cu sprijinul comunitatii si a fundatiei, apoi predata comunitatii din satul Lacu. Inaugurarea a avut loc la 16 august 2009.
Video
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu