joi, 5 iunie 2014

Sâncraiu



Sâncraiu, unul din cele mai frumoase sate din Țara Calatei, este situat in județul Cluj, pe malul râului Calata, la o distanta de circa 6 km de Huedin, fiind si poarta nordica de intrare în Muntii Apuseni. Relieful muntos este dominat de vârful Vladeasa (1836 m ).

Prima atestare documentara a satului dateaza din 1288.  Satul este renumit si datorita mestesugarilor deosebit de priceputi – dulgheri, fierari, tamplari, cojocari, zidari.

În zilele noastre, Sâncraiu are o populatie de aproximativ 1200 locuri, din care circa 90% sunt maghiari, 10% fiind români.

Sâncraiu este renumit in țara dar și peste hotare pentru agoturism si activitațile culturale de peste an.








.

Tradiții:


In satul aflat la poarta nordica de intrare in Muntii Apuseni, portul popular s-a pastrat intact, iar localnicii isi imbraca straiele specifice in fiecare duminica si in zilele de sarbatoare. Barbatii practica si acum indeletniciri vechi.

In satul cu doar 450 de case functioneaza vreo 20 de fierarii, dar si ateliere de prelucrare a lemnului.

Oamenii sunt renumiti pentru talentul lor mestesugaresc: sunt dulgheri si zidari priceputi, oameni care fac cojoace de buna calitate, femei ce se ocupa de cusaturile traditionale.

Placutele inscriptionate cu numele strazilor si cu zonele din au fost facute din lemn si sculptate de mesterii satului. La mai toate ferestrele caselor sunt expuse stergare cusute cu migala, purtand insemnul traditional al Calatei - laleaua, si papusi din panusi de porumb.


Localitatea Sancraiu este cunoscuta pentru festivalul maceselor, festival care are loc in toamna fiecarui an.









Obiective turistice:


• Muntii din imprejurimi sunt dominati de varful Vladeasa inalt de1.836 de metri

• Sapte lacuri artificial ce au devenit atractia pescarilor si a practicantilor de scufundari si sporturi nautice.

• Biserica veche de opt secole - De oriunde privesti , din sat, zaresti turla bisericii reformate din localitate, care a fost zidita la inceputul secolului al XIII-lea. Tavanul este de tip casetat, iar fiecare din cele 220 de casete din lemn este pictata diferit, dar cu acelasi motiv floral, de Calata: laleaua. In centrul tavanului atarna un imens clopot realizat de sateni in urma cu 50 de ani, din spice de grau, drept semn de multumire pentru recoltele bogate cu care i-a binecuvantat Dumnezeu.

• Cele doua statui, una reprezentandu-l pe Sfantul stefan si cealalta, pe poetul maghiar Ady Endre

• Ruinele unuia dintre castelele Banffy

• Barajul si lacul Fantanele-Belis, aflat la o distanta de 20 de kilometri de Sancraiu

• Pietrele Albe, un impresionant abrupt de calcar

• Cascada Rachitele

• Arborii de Sequoia de pe Dealul Domnului



Cazare:

Pentru a alege cu usurinta oferta de cazare, in Sancraiu de Cluj, ce se potriveste dorintelor tale de calatorie, accesati  urmatorul  site.









Acces:

Se poate ajunge aici doar pe sosea, pe E 60 (DN1), iar din Sancraiu parcurgi inca 20 de kilometri inspre Rachitele sau inspre Belis. Din Cluj-Napoca sunt curse frecvente de autobuz pana la Huedin, de unde poti merge urmatorii sase kilometri si pe jos, in plimbare, fie cu masina.

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu